Helaas komt het regelmatig voor dat een relatie niet meer werkt en ouders het moeilijke besluit moeten nemen om uit elkaar te gaan. Dit zet het leven van zowel de ouders als hun kinderen helemaal op zijn kop. Altijd 1 ouder moeten missen, 2 verschillende huizen, misschien spanningen of zelfs ruzie tussen papa en mama, nieuwe partners (en hun kinderen), noem maar op.
Kinderen kunnen soms denken dat het hun schuld is. Het kan ook gebeuren dat één van de ouders minder betrokken raakt en het kind zich afgewezen gaat voelen. Ook voelen kinderen uiteraard aan dat de ouders door de scheiding niet lekker in hun vel zitten.
Wat ook veel te vaak voorkomt en schadelijk is voor kinderen, is dat ze in een loyaliteitsconflict belanden. Een loyaliteitsconflict is een innerlijke strijd die kinderen voeren omdat ze het gevoel hebben niet trouw te mogen blijven aan beide ouders. Ze kunnen dan het gevoel hebben dat ze moeten kiezen tussen papa en mama. Dat is voor een kind natuurlijk niet te doen en niet goed. Ze kunnen hierdoor ook aan zichzelf gaan twijfelen. Een kind bestaat voor 50% uit mama en 50% uit papa, als de andere ouder afgewezen wordt, voelt het kind zich eigenlijk ook een stuk afgewezen.
Ik adviseer ouders daarom ook, praat NOOIT negatief tegen je kind over de andere ouder (of diens nieuwe partner) en maak geen ruzie (waar het kind bij is).
Merk je dat je kind last heeft van de scheiding, of wil je preventief begeleiding voor je kind tijdens een scheiding, dan help ik jullie (met toestemming van beide ouders) graag.